Drie keer belastingvoordeel met ZZP Pensioen

De overheid vindt het belangrijk dat je, naast je AOW, pensioen opbouwt. Daarom mag jij jouw stortingen op je ZZP Pensioenrekening aftrekken van je inkomsten. Het inkomen waar je belasting over betaalt wordt daardoor lager. Zo betaal je minder belasting. Er zijn meer voordelen. Wil je weten welke dat zijn en zijn hoe die werken? Lees hier verder.

De inleg mag je aftrekken van je inkomsten

Jouw stortingen mag je tot een bepaald maximum per jaar aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Zo betaal je minder belasting. Het maximale bedrag dat je mag storten bepaal je aan de hand van je jaar- en reserveringsruimte.

Je betaalt geen belasting in box 3

Je hoeft de waarde van jouw ZZP Pensioen niet als vermogen op te geven in jouw belastingaangifte. Daardoor betaal je over de waarde op jouw ZZP Pensioenrekening geen vermogensrendementsheffing.

Deze belasting betaal je als het totaal van jouw bezittingen minus jouw schulden meer is dan €50.000,00. Of het dubbele als je een partner hebt.

Belastinguitstel en straks uitkeren tegen een lager tarief

Je betaalt wel belasting over de uitkeringen als je met pensioen gaat en jouw opgebouwde ZZP Pensioen laat uitkeren. Als je dat doet vanaf je AOW-leeftijd, dan is het belastingtarief lager dan ervoor.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Het bedrag dat je stort op je ZZP Pensioenrekening, mag je jaarlijks aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Dit wordt lijfrenteaftrek genoemd. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Er zit wel een grens aan wat je van je inkomen mag aftrekken. Dat heet de jaarruimte.

Heb je jaarruimte de afgelopen jaren niet gebruikt? Dan mag je meer storten met fiscaal voordeel. Dat wordt de reserveringsruimte genoemd. Meer over de jaarruimte en reserveringsruimte lees je hier.

Zelf je jaarruimte berekenen?
Dat kan heel makkelijk met onze rekentool.

Oudedagsreserve of stakingswinst gebruiken voor je ZZP Pensioen?

Heb je een oudedagsreserve op je balans staan? Of ben je onlangs gestopt met je bedrijf? Lees hieronder daarover meer.

De oudedagsreserve (OR)

De oudedagsreserve is een boekhoudkundige reserve die op de balans van jouw bedrijf staat. Als ondernemer kun je via de OR met belastingvoordeel geld opzij zetten voor je pensioen. Dat doe je door jaarlijks een deel van je winst hiervoor te reserveren. Lees hier alles over de oudedagsreserve.

De stakingswinst

Als je stopt met je onderneming, moet je het verschil berekenen tussen de boekwaarde van je onderneming en de werkelijke waarde op het moment van bedrijfsbeëindiging. Dat verschil is je stakingswinst. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je die winst geheel of gedeeltelijk in je ZZP Pensioen storten en zo belastingheffing over dat deel uitstellen. Je financieel adviseur of boekhouder kan jou hierbij helpen.

Jouw ZZP Pensioen, zo geregeld.

Start nu met ZZP Pensioen. En je ziet direct hoe jouw inleg zich ontwikkelt.