Drie keer belastingvoordeel met ZZP Pensioen

De overheid vindt het belangrijk dat je, naast je AOW, pensioen opbouwt. Daarom mag jij jouw stortingen op je ZZP Pensioenrekening aftrekken van je inkomsten. Het inkomen waar je belasting over betaalt wordt daardoor lager. Zo betaal je minder belasting. Het opbouwen van je pensioen geeft jouw mogelijkheden voor het moment dat je met pensioen gaat. Zodat je kunt genieten van een fijne oude dag, wanneer jij dat wilt.

Fiscaal voordeel, natuurlijk aantrekkelijk voor jouw als zpp’er.

Maar hoe werkt het?

We kunnen ons voorstellen dat je daar vragen over hebt. Er komt veel kijken bij jouw pensioen als zzp’er. Er zijn meer voordelen wanneer je jouw stortingen op je ZZP Pensioenrekening aftrekt van je inkomsten. Wil je weten welke dat zijn en zijn hoe die werken? Lees hier verder.

De inleg van je ZZP Pensioen aftrekken van je inkomsten

De stortingen voor jouw ZZP Pensioen mag je tot een bepaald maximum per jaar aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Zo betaal je minder belasting voor je pensioen. Het maximale bedrag dat je mag storten bepaal je aan de hand van je jaar- en reserveringsruimte.

Je betaalt geen belasting in box 3

Je hoeft de waarde van jouw ZZP Pensioen niet als vermogen op te geven in jouw belastingaangifte. Daardoor betaal je over de waarde op jouw ZZP Pensioenrekening geen vermogensrendementsheffing.

Deze belasting betaal je als het totaal van jouw bezittingen minus jouw schulden meer is dan €50.650,00. Of het dubbele als je een partner hebt.

Belastinguitstel en het tarief is lager na je pensioen

Je betaalt wel belasting over de uitkeringen als je met pensioen gaat en jouw opgebouwde ZZP Pensioen laat uitkeren. Als je dat doet vanaf je AOW-leeftijd, dan is het belastingtarief lager dan ervoor.

Jaarruimte en reserveringsruimte voor je ZZP Pensioen

Het bedrag dat je stort op je ZZP Pensioenrekening, mag je jaarlijks aftrekken van je inkomsten als zzp’er vóórdat je hierover belasting betaalt. Dit wordt lijfrenteaftrek genoemd. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Er zit wel een grens aan wat je van je inkomen als zzp’er mag aftrekken. Dat heet de jaarruimte.

Heb je jaarruimte de afgelopen jaren niet gebruikt? Dan mag je als zzp’er meer storten met fiscaal voordeel. Dat wordt de reserveringsruimte genoemd. Meer over de jaarruimte en reserveringsruimte lees je hier.

Zelf je jaarruimte berekenen voor je ZZP Pensioen?
Dat kan heel makkelijk met onze rekentool van ZZP Pensioen.

Oudedagsreserve of stakingswinst gebruiken voor je ZZP Pensioen?

Heb je als zzp’er een oudedagsreserve op je balans staan? Of ben je onlangs gestopt met je bedrijf? Lees hieronder daarover meer.

De oudedagsreserve (OR)

De oudedagsreserve is een boekhoudkundige reserve die op de balans van jouw bedrijf staat. Als zzp’er kun je via de OR met belastingvoordeel geld opzij zetten voor je pensioen. Dat doe je door jaarlijks een deel van je winst hiervoor te reserveren. Lees hier alles over de oudedagsreserve.

De stakingswinst

Als je als zzp’er stopt met je onderneming, moet je het verschil berekenen tussen de boekwaarde van je onderneming en de werkelijke waarde op het moment van bedrijfsbeëindiging. Dat verschil is je stakingswinst. Afhankelijk van je persoonlijke situatie als zzp’er kun je die winst geheel of gedeeltelijk in je ZZP Pensioen storten en zo belastingheffing over dat deel uitstellen. Je financieel adviseur of boekhouder kan jou hierbij helpen.