Risico’s in het Midden-Oosten
Inmiddels stapelen de risico’s zich op, met name in het Midden-Oosten. De VS hebben zich teruggetrokken uit de nucleaire deal met Iran. Israël, zelf zeer onrustig door de opening van de VS ambassade in Jerusalem, dreigt met een inval in Iran, mogelijk gesteund door Saudi Arabië en de VS. Syrië, gesteund door Rusland, is nog steeds instabiel en Turkije roert zich rond en zelfs over de grenzen van Syrië.
De olieprijs stijgt weer
Door alle onrust is de olieprijs flink gestegen. Hierdoor krijgen veel bedrijven te maken met hogere productie en distributiekosten, die worden doorberekend in hun productprijs. En hiermee stijgt de inflatie. Nu zou je denken: dat zou gunstig zijn, een hogere inflatie. Immers, daar zit de Europese Centrale Bank toch op te wachten? Maar dit is juist een soort inflatie, de zgn. aanbod gedreven inflatie, waar de ECB geen vat op heeft. De ECB heeft veel liever inflatie, veroorzaakt door een stijging van de lonen in Europa, waardoor consumenten meer uitgeven en hiermee de bedrijven meer omzet maken.
Bovendien wordt olie afgerekend in dollars. En de dollar is de laatste maanden eveneens flink gestegen. Hierdoor wordt olie extra duur waardoor het bovenstaande effect wordt versterkt.
Trump versterkt de onrust
De invloed van Trump op deze onrust blijft dramatisch: de impact van mogelijke protectionistische maatregelen door de VS op Europa en China is nog steeds niet bekend. En wat zal de VS in het Midden-Oosten doen? Nog meer olie gooien op het vuur? En wat gebeurt er in Azië, nu Noord-Korea dreigt zich uit de top met de VS terug te trekken, omdat de VS met Zuid-Korea militaire oefeningen heeft gedaan? Op dit moment is er niemand in de entourage van Trump die hem af kan houden van dit gedrag of enigszins tegenwicht biedt. Alleen de congresverkiezingen in november en een overwinning van de democraten kunnen mogelijk de president weer in toom houden.
Ook onrust in Europa
Wat brengt de nabije toekomst voor Europa? Naast de impact van de stijgende olieprijs is er politiek ook nog het nodige aan de hand: de Brexit verloopt nog steeds niet soepel, en in Italië, waar partijen met een anti-Europees sentiment de boventoon voeren, was er een akkoord over een coalitieprogramma. De vijfsterren beweging en de Lega, beloven lagere pensioenleeftijden, een basisloon voor iedereen en lagere belasting. Maar hoe dit te financieren is nog niet bekend. En voorlopig heeft president Mattarella deze coalitie tegengehouden. Maar voor hoelang?
Conclusie
De wereldeconomie draait nog goed. Dat zie je terug in ons Loyalis Global Equity SRI fonds. Maar door alle onrust zijn beleggers nerveus en neemt de beweeglijkheid (volatiliteit) van de beleggingskoersen toe. Door de rentestijging in de VS zijn de opkomende markten wat negatief. Beleggers trekken leningen aan opkomende markten terug en investeren weer in Amerika. Dat zie je door de lichte daling van het Loyalis Global Interest Plus fund. Ook de rente in Europa is gestegen, wat ongunstig is voor het Loyalis Global Interest Fund.