11 maart 2020

11 maart 2020

Coronavirus domineert financiële markten!

Het coronavirus leidde in februari tot flinke onrust op de financiële markten. Hierdoor daalden de aandelenkoersen fors (-7,2%). Staatobligaties daarentegen profiteerden van de onrust en stegen met 3,2%. Bedrijfsobligaties beleefden een stabiele maand, dit resulteerde in een licht positief rendement

De gepubliceerde bedrijfswinsten over 2019 waren hoger dan verwacht, dit leidde in de eerste helft van februari tot optimisme op de aandelenbeurs. Gedurende de eerste twee weken stegen de koersen met meer dan 6%.
In de tweede helft van februari domineerde de angst voor verdere verspreiding van het coronavirus en de grote impact hiervan op de wereldeconomie. Dit negatieve effect bleek duidelijk sterker dan het optimisme in het begin van de maand. Toenemende onrust en verspreiding in Europa leidde uiteindelijk tot een negatief maandrendement voor het Equity SRI Fund in februari: -7,2%.

Het Global Interest Plus Fund beleefde daarentegen een stabiele maand. Amerikaanse bedrijfsobligaties behaalden een positief rendement, terwijl staats- en overheidsgerelateerde obligaties in opkomende markten een negatief rendement behaalden. Het positieve rendement van Europese bedrijfsobligaties was te verwaarlozen. Het overall rendement van het Interest Plus Fund kwam uit op +0,02%.

Waar aandelen een negatief rendement behalen vanwege het coronavirus, profiteren staatsobligaties juist van deze uitbraak. De steeds verder dalende rentestand leidde in februari (net als in januari) tot positieve rendementen voor beide fondsen in het Interest Fund. Gezamenlijk bracht dit een rendement op van +3.2%.