12 mei 2017

12 mei 2017

Frankrijk op koers

Een flatliner voor aandelen deze maand. Ons Global Interest fonds heeft een gewenste inhaalslag gemaakt en een mooie plus voor ons Global Interest Plus fonds. Zo’n dans rond de nullijn voor aandelen impliceert dat de wereld rustiger is geworden, maar niets is minder waar. Onder de streep is er van a

Is het tijdperk van Macron het begin van het einde van het anti-Europa sentiment? In ieder geval is er weer een horde genomen en lijken de risico’s in Europa af te nemen. Europa haalt in ieder geval opgelucht adem en maakt zich eensgezind op voor de onderhandelingen over de Brexit. De Franse verkiezingen in combinatie met de goede economische vooruitzichten daar plukken we nu de vruchten van. De aandelenkoersen, van onder andere ons Global Equity Fonds, blijven namelijk nog steeds stijgen. Ook Trump draagt in deze context nog steeds zijn steentje bij. De verwachting is nog altijd dat zijn voorgenomen plannen op korte termijn, buiten andere effecten, in ieder geval voor groei zorgen en hiermee hogere aandelenkoersen. En dat stemt de belegger positief.

Geld besparen??
In veel gevallen is het ZZP Pensioen goedkoper dan andere lijfrentes, bereken hier wat een ZZP Pensioen je extra kan opleveren

Vive Macron!
De relatief behoudende Europese beleggers hielden zich vooral bezig met het eigen vastenland afgelopen maand. Want daar was nog genoeg te doen. Had de winst van VVD in Nederland al iets van rust teruggebracht , de uitslag van de presidentsverkiezingen in Frankrijk zorgde voor een continentale opluchting. Want niet alleen is verkozen kandidaat Macron alles behalve extreem zoals zijn geduchte tegenstander Marine le Pen, hij is ook nog eens relatief pro-Europees! Dus een Frexit lijkt ver weg. En dat zie je terug bij ons Global Interest Fonds. Het verlies van vorige maand wordt hierdoor bijna helemaal goedgemaakt.

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

Rentestabilisator
Het Global Interest Fonds moet er vooral voor zorgen dat jouw uitkering minder onderhevig is aan de waan van de dag. Dat werkt als volgt: aan het einde van je looptijd beleggen we je geld vooral in langlopende obligaties. Die zijn ten eerste minder risicovol en beweegt de waarde van obligaties meestal tegenovergesteld ten opzichte van aandelen. Als de aandelenkoersen stijgen, dan daalt de waarde van obligaties en omgekeerd.

Stabiele uitkering
Waarom is dit belangrijk? Vooral voor je uitkering. De hoogte van je uitkering wordt onder andere bepaald door de rente op dat moment. De afgelopen jaren is de rente erg laag en dat zie je direct aan de hoogte van de pensioenuitkeringen. Hoe lager de rente, hoe lager de uitkering en omgekeerd. Wanneer je belegt in (staats)obligaties en de rente daalt, dan stijgen de koersen van obligaties. Met je hogere waarde kunnen wij dan, ondanks de lagere rente, toch je beoogde pensioenuitkering aankopen. Loopt de rente op, dan daalt de waarde van de obligaties weliswaar maar heb je het voordeel van de hogere rente bij aankoop van je pensioen. Het risico van deze schommelingen wordt sterk beperkt door de rentestabilisator. Ondanks een veranderende rentestand blijft de hoogte van je uitkering nagenoeg gelijk.
Let op! Dit geldt vooral voor een uitkeringsduur van 15 tot 25 jaar. Bij een uitkeringsduur van bijvoorbeeld 5 jaar heeft de rentestabilisator een minder effect.

What’s next?
We gaan de zomermaanden in, dus rust is het devies van de dokter. Maar in een rommelend klimaat als dit, weet je het natuurlijk nooit. Economisch gezien gaat het voor de wind en wordt de groei ondersteund door de centrale banken. Het is met name opletten voor de reeks aan mogelijke bedreigingen zoals de onderhandelingen over de Brexit, de Chinese hervormingen en onzekerheid over de gevoerde VS politiek.