6 maart 2017

6 maart 2017

Hoeveel poen voor je pensioen?

Schrik niet, mensen in loondienst leggen samen met de werkgever rond de 20% van het jaarsalaris in voor aanvullend pensioen. Verplicht! Hoewel je als ZZP’er geen pensioenverplichting hebt, is het wel verstandig iets opzij te zetten voor later. Want bouw je als zelfstandige tijdens je werkende leven

Werknemers steken meer geld in pensioenpot dan ZZP’ers
Ter vergelijking, werknemers in loondienst stoppen samen met de werkgever verplicht ongeveer 20% van het jaarsalaris in een collectieve pensioenvoorziening. Zij betalen vanwege solidariteitsbeginselen ook voor de generatie die al met pensioen is. Een pensioenfonds belegt de inleg voor een hoger rendement. Als zelfstandige ben je aangewezen op een individuele inkomensvoorziening voor de oudedag. Alleen, hoeveel geld zet je opzij? Laten we zeggen: je wilt als je stopt met werken zo’n 70% van je gemiddeld inkomen ontvangen.

700.000 euro opzij voor aanvullend pensioen
Stel, je hebt als ZZP’er een bruto inkomen van 60.000 euro per jaar. Dus 5000 euro bruto per maand. Vanaf je 67ste zou je dan 3.500 bruto per maand (70% gemiddeld inkomen) willen ontvangen. Zoals aangegeven: de AOW is ongeveer 1000 euro per maand. Je moet dan nog voor 2500 euro bruto per maand een aanvullend pensioen regelen. Deze uitkering stopt pas als je overlijdt. Met andere woorden: een levenslange uitkering van € 2.500 per maand bruto. Dan moet je op je 67ste een vermogen hebben opgebouwd van ongeveer 700.000 euro. Hoe doe je dat?

door vanaf je 50ste iedere maand ongeveer € 2.100 opzij te zetten
door vanaf je 40ste iedere maand ongeveer € 900 opzij te zetten
door vanaf je 30ste iedere maand ongeveer € 400 opzij te zetten
Je moet in deze gevallen dan ongeveer 6% per jaar rendement halen. Dat lukt niet met sparen. Want door de lage rente, inflatie en vermogensrendementsheffing betaal je meer belasting dan je rente ontvangt. Dit lukt alleen met beleggen. Te duur of ingewikkeld? Nee, de laatste jaren zijn er voordelige alternatieven op de markt verschenen die jouw inleg laten renderen voor een gezonde oudedagsvoorziening. Zoals het ZZP Pensioen.

Denk aan je jaarruimte!
Je kunt de inleg voor je pensioen van je belastingaangifte aftrekken. Hier zit alleen wel een maximum aan. Dat heet je jaarruimte. Je berekent je jaarruimte eenvoudig via onze calculator. Begin je pas laat met pensioen opbouwen en wil je meer inleggen dan de jaarruimte toelaat zonder het belastingvoordeel te laten liggen? Bekijk dan of je de jaarruimtes van voorgaande jaren al hebt verbruikt. Je mag namelijk tot 7 jaar terug gebruik maken van je jaarruimtes. Die heten dan reserveringsruimtes.

Jaarruimte berekenen?
Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.