19 oktober 2016

19 oktober 2016

‘Ik geef geen geld uit dat eigenlijk voor mijn pensioen is’

Als ZZP’er kun je fiscaalvriendelijk geld opzij zetten voor je oudedag. Zelfstandige Rinkjan Postma, die zijn pensioen opbouwt via het ZZP Pensioen, legt uit hoe hij dat doet en wat de voordelen zijn. ‘Mijn accountant zei: het benutten van je fiscale oudedagsreserve en jaarruimte levert een flink f

Goedkoop opbouwen
ZZP’ers kunnen met hulp van de Belastingdienst bouwen aan een aanvulling op de AOW. Via de fiscale oudedagsreserve (FOR), jaarruimte en reserveringsruimte bijvoorbeeld. Bedragen, afhankelijk van de hoogte van je inkomen, die je mag aftrekken van jouw inkomsten voordat je belasting betaalt. Althans, als je het stort in een oudedagsvoorziening, zoals het ZZP Pensioen.

Jaarruimte berekenen?
Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

‘Zonder regeling pensioen opbouwen? Geen discipline voor!’
Postma benut jaarlijks zijn FOR en jaarruimte, door de bedragen in te leggen in het ZZP Pensioen. ‘Ik dacht altijd: pensioen opbouwen, dat doe ik zelf wel. Alleen, die discipline heb ik niet. Zeker niet om dat continue te doen. ZZP Pensioen werkt samen met de grootste ZZP organisaties. Dat wekt vertrouwen. Nadeel, ik kan niet op korte termijn bij mijn geld. Maar, ik geef tegelijkertijd geen geld uit dat eigenlijk voor mijn pensioen is bedoeld.’

Wel bij je geld kunnen als je arbeidsongeschikt wordt?

‘Laat ZZP’ers verplicht pensioen opbouwen’
Voor zelfstandigen is de opbouw van aanvullend pensioen niet verplicht. In tegenstelling tot werknemers in vaste dienst, die maandelijks een pensioenpremie betalen. Als het aan Postma ligt, legt iedereen verplicht wat weg voor zijn oudedag. Ook ZZP’ers. ‘Mijn vrouw werkt in het onderwijs. Zij bouwt via ABP automatisch een degelijk pensioen op. Veel zelfstandigen zeggen: ik bepaal zelf wel of en wanneer ik pensioen opbouw, of ik los mijn huis af. Mensen hebben niet de discipline continue geld opzij te zetten voor de oudedag. Zo schuif je alles op de lange baan en spaar je niet of nauwelijks. Heel menselijk. Alleen, het is niet verantwoord. Want als je niets opbouwt, moet je tot de AOW-leeftijd doorwerken en bouw je geen aanvullend pensioen op. Je valt dan financieel ver terug als je stopt met werken.’