1 november 2018

1 november 2018

Interview Inge Rek – Verantwoord beleggen voor je pensioen

Inge Rek is freelance tekstschrijver en notulist en gespecialiseerd in pensioenen. Zij heeft sinds 2015 het ZZP Pensioen en is ook lid van de ZZP Pensioen deelnemersraad. Het onderwerp van het gesprek: verantwoord beleggen voor je pensioen.

Verantwoord beleggen voor pensioen is een logische link!

Of ik verantwoord beleggen voor mijn pensioen belangrijk vind? Ik vind dat héél belangrijk. Ik ga ook bewust met het milieu om, heb thuis zonnepanelen en een groen dak en ik pak zo min mogelijk de auto. Ik vind het belangrijk voor de toekomst om bewust met het milieu bezig te zijn. En juist pensioen is voor mij de toekomst! Als je voor je pensioen verantwoord belegt, dan draag je op een simpele manier bij aan de toekomst. Ik vind verantwoord beleggen voor pensioen een logische link.

Kosten voor verantwoord beleggen

Het ZZP Pensioen is in 2015 geïntroduceerd. De ZZP-organisaties die aan de wieg stonden van het ZZP Pensioen vonden verantwoord beleggen wel belangrijk, maar lage kosten vonden zij nóg belangrijker. En omdat verantwoord beleggen vaak gepaard ging met hogere kosten, is dat bij de introductie nauwelijks meegenomen.
Als deelnemersraad hebben we ons sterk gemaakt om binnen het ZZP Pensioen naast de lage kosten óók verantwoord te beleggen. Dat is in 2017 gelukt, toen Loyalis in haar onderhandelingen met de fondsbeheerders voor verantwoord beleggen nóg lagere kosten realiseerde.

Niet beleggen in facebook

Het verantwoord beleggen in het ZZP Pensioen gaat verder dan gemiddeld: er zijn 8 industrieën uitgesloten, waaronder wapens, alcohol, kernenergie en olie. En er wordt ook niet belegd in bedrijven, die controversieel in het nieuws zijn. Facebook bijvoorbeeld, nu in het nieuws wegens privacy schendingen, is eveneens uitgesloten. Snel hoge winsten maken is leuk, maar wanneer een bedrijf niet zuiver omgaat met je privacy dan is mijn vertrouwen erin niet hoog. Ik heb zelf geen Facebook account en ik wil er ook niet in beleggen.

Rendement

Verantwoord beleggen vind ik belangrijk, óók voor het rendement. Ik voorzie dat de rendementen van bedrijven die beter omgaan met het milieu en arbeidsvoorwaarden, beter renderen. Voor bedrijven in fossiele brandstoffen zie ik geen toekomst.
De rendementen van verantwoorde beleggingen doen het erg goed. En een verantwoord beleid hoeft niet altijd meer te kosten. Daar zijn diverse voorbeelden van: de ASN bank bijvoorbeeld is milieubewust, investeert in duurzame ontwikkeling en is toch goedkoop. En ook ZZP Pensioen bewijst dat verantwoord beleggen voor je toekomst tegen lage kosten kan.