Jaarruimte berekenen

Met ZZP Pensioen bouw je vermogen op voor je pensioen. De overheid vind het belangrijk dat je een goed pensioen opbouwt. Daarom mag je als je voldoende fiscale ruimte hebt de inleg voor jouw pensioen aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Na jouw pensioendatum betaal je over de uitkeringen wel belasting.

Er zit wel een grens aan wat je van je inkomen mag aftrekken. Die grens wordt jaarlijks vastgesteld: de jaarruimte. Om deze jaarruimte te benutten moet het bedrag je inlegt uiterlijk op 31 december op onze rekening staan.

Wil je weten hoeveel je precies fiscaal aantrekkelijk in je ZZP Pensioen kunt inleggen? Bereken dan hieronder je jaarruimte. Bereken ook of je nog aanspraak kunt maken op de jaarruimtes van voorgaande jaren (de zogenaamde reserveringsruimte), met behulp van rekenhulp reserveringsruimte. Je jaarruimte en reserveringsruimte vormen samen het bedrag dat je fiscaal aantrekkelijk in je ZZP Pensioen kunt leggen dit jaar.

Aan deze rekentool kunnen geen rechten worden ontleend. Voor een uitgebreide berekening van je maximale inleg kijk op de website van de belastingdienst.