Jaarruimte en reserveringsruimte: hoe zit dat precies?

Het bedrag dat je stort op je ZZP Pensioenrekening, mag je jaarlijks aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Er zit wel een grens aan wat je van je inkomen mag aftrekken: de fiscale ruimte. Deze bestaat onder meer uit de jaarruimte en reserveringsruimte. Hoe worden ze berekend? En hoeveel ruimte heb jij precies? Je leest het hieronder.

Bereken je jaarruimte

Het woord zegt het al: de jaarruimte is de ruimte die je kunt gebruiken om dit jaar je pensioen aan te vullen. De jaarruimte is 13,30% van je inkomsten minus een vast bedrag. Ieder bedrag dat uiterlijk 22 november op onze rekening staat, telt nog mee.

Als je dat jaar ook op een andere manier fiscaalgunstig aan je pensioen werkt (bijvoorbeeld via een werkgever of met behulp van de OR), gaat dit bedrag af van jouw jaarruimte.

Wil je weten hoeveel jouw jaarruimte is? Bereken het eenvoudig met de rekentool van de Belastingdienst.

Bereken je reserveringsruimte

Heb je jaarruimte de afgelopen jaren niet gebruikt? Dan mag je meer storten met fiscaal voordeel. Dat noem je de reserveringsruimte.

De reserveringsruimte, ook wel inhaalruimte genoemd, bestaat uit de jaarruimten die je in de voorgaande zeven jaar niet of gedeeltelijk hebt gebruikt.

De hoogte van je reserveringsruimte bereken je eenvoudig met de rekentool van de Belastingdienst.

Let op

Omdat ZZP Pensioen stopt met haar dienstverlening is het vanaf 23 november 2022 niet meer mogelijk om nieuwe stortingen te doen. De laatste stortingsmogelijkheid is uiterlijk dinsdag 22 november 2022.

 

Heb je nog niet besloten wat er met je opgebouwde kapitaal moet gebeuren omdat ZZP Pensioen stopt? Maak dan jouw keuze in ‘Mijn ZZP Pensioen’.