Jaarruimte en reserveringsruimte: hoe zit dat precies?

Het bedrag dat je stort op je ZZP Pensioenrekening, mag je jaarlijks aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Er zit wel een grens aan wat je van je inkomen mag aftrekken: de fiscale ruimte. Deze bestaat onder meer uit de jaarruimte en reserveringsruimte. Hoe worden ze berekend? En hoeveel ruimte heb jij precies? Je leest het hieronder.

Bereken je jaarruimte

Het woord zegt het al: de jaarruimte is de ruimte die je kunt gebruiken om dit jaar je pensioen aan te vullen. De jaarruimte is 13,30% van je inkomsten minus een vast bedrag. Ieder bedrag dat vóór 31 december op onze rekening staat, telt nog mee. Om zeker te zijn, kun je daarom beter vóór 27 december een storting doen.

Als je dat jaar ook op een andere manier fiscaalgunstig aan je pensioen werkt (bijvoorbeeld via een werkgever of met behulp van de OR), gaat dit bedrag af van jouw jaarruimte.

Wil je weten hoeveel jouw jaarruimte is? Bereken het heel eenvoudig met onze rekentool.

Bereken je reserveringsruimte

Heb je jaarruimte de afgelopen jaren niet gebruikt? Dan mag je meer storten met fiscaal voordeel. Dat noem je de reserveringsruimte.

De reserveringsruimte, ook wel inhaalruimte genoemd, bestaat uit de jaarruimten die je in de voorgaande zeven jaar niet of gedeeltelijk hebt gebruikt.

Ook deze ruimte mag je inleggen in je ZZP Pensioen en vervolgens aftrekken van je inkomen voordat hierover belasting wordt berekend. De hoogte van jouw reserveringsruimte kun je hier berekenen.

Heb je op 1 januari de AOW-leeftijd bereikt?

Dan kun je vanaf dat jaar geen gebruik meer maken van de jaarruimte, maar nog wel van de reserveringsruimte.