10 januari 2017

10 januari 2017

Licht in donkere dagen

We zijn het jaar goed geëindigd met positieve rendementen. En dat zou zomaar kunnen doorzetten. De reden van al dit positivisme: Donald Trump. De stemming bij opportunistische beleggers in de VS is omgeslagen; ze reageren enthousiast op zijn plannen en op de mensen die hij wil aanstellen.

De tevredenheid van de beleggers zie je direct terug in ons Global Equity fonds. De aandelen staan ook in de laatste maand behoorlijk in de plus. Trumps plannen om de belasting te verlagen, de regelgeving terug te brengen, meer geld te steken in infrastructuur en Obamacare af te schaffen vallen goed in de smaak. De verwachting is dat deze initiatieven meer groei gaan opleveren. En groei is goed voor de aandelenkoersen. Hoeveel meer groei dit betekent, is echter onzeker. Groei betekent weliswaar meer banen. Maar zelfs nu is er al sprake van een krappe arbeidsmarkt in de VS. Om als bedrijf te kunnen groeien is het niet gemakkelijk om mensen met de juiste talenten aan te nemen. Efficiënter werken lijkt de sleutel tot meer groei. En dat wil Trump bereiken door de economie dynamischer te maken aan de hand van verminderde regelgeving, maar ook door het aanstellen van succesvolle zakenmensen in zijn kabinet. Daarnaast zullen lonen stijgen naarmate mensen minder makkelijk te vinden zijn. Tel daar de belastingverlaging bij op en de grootste economische drijver van de VS -de consument- heeft aanzienlijk meer te besteden.

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

De FED kijkt mee
Alleen maar positief zou je zeggen. Voorlopig wel. Deze plannen moeten natuurlijk wel door het Congres worden goedgekeurd en ook de Amerikaanse centrale bank (de FED) houdt de uitwerking ervan goed in de gaten. De ontwikkelingen kunnen immers zorgen voor een hoge inflatie. En een hoge inflatie zorgt voor hogere rentes, met hogere kosten van de uitstaande schulden tot gevolg. Deze oplopende financieringskosten moeten gecompenseerd worden met extra inkomsten als gevolg van die economische groei. Is die groei niet voldoende om die kosten op te vangen, dan komt het bedrijfsleven en uiteindelijk het land er slechter uit. De FED zal niet zomaar hogere loonstijgingen en inflatie tolereren. Dat betekent dat de plannen van Trump om extra te stimuleren weer even hard door de FED worden afgeremd.

Goedkoper pensioen opbouwen?
Het ZZP Pensioen is één van de meest goedkope lijfrentes. Hevel daarom eventueel ander kapitaal dat je hebt opgebouwd simpel over.

Ontdek meer
China’s schulden
Alhoewel de markten enthousiast reageren op de ontwikkelingen in de VS, zijn er in 2017 zeker aandachtspunten. De plannen die Trump in gang wil zetten, zorgen immers ook voor een sterke dollar. En die sterke dollar heeft behoorlijk veel gevolgen. Opkomende economieën in ons Global Interest Plus fonds zoals Brazilië en Rusland hebben hoge schulden in dollars. Daarnaast volgt de wereldeconomie nauwkeurig de Chinese munt, de Yuan. Bij sterke schommelingen grijpt de Chinese overheid in om ervoor te zorgen dat de Yuan binnen de vastgestelde bandbreedte blijft. Dat kost miljarden. Hoewel China erg rijk is, is het ook het land dat in korte tijd het snelst de hoogste schuld in de economische geschiedenis heeft gemaakt. In luttele jaren heeft de grootmacht andere grote schuldenmakers achter zich gelaten. Het gaat hier vooral om schulden van de Chinese overheid. Groei van de Amerikaanse economie en de hieraan gekoppelde sterke dollar en hogere renteniveaus kunnen voor China dus negatieve gevolgen hebben.

Verdeel en heers niet meer?
En dan hebben we ons eigen Europa waar de verdeeldheid steeds groter wordt. Duitsland zit in eenzelfde positie als de VS met een krappe arbeidsmarkt, inflatie en groei, maar kan zelf geen maatregelen treffen om een oververhitte economie af te remmen. In plaats daarvan zijn ze onderdeel van een unie die de rente laag houdt om landen met grote problemen zoals Italië en Frankrijk op de been te houden. Dit hele jaar zal in het teken staan van deze Europese verdeeldheid. In Duitsland, Frankrijk en Nederland worden verkiezingen gehouden waar nieuwe leiders zullen staan voor het sentiment dat heerst. Wanneer populistische partijen terrein winnen, wat de verwachting is, zullen de tegenstellingen in de Europese samenleving alleen maar groter worden. Samen met de geplande onderhandelingen over de voorwaarden van de Brexit zal 2017 ongetwijfeld een jaar vol politieke ontwikkelingen betekenen.