13 november 2020

13 november 2020

Onzekerheid op de financiële markten

Voorzichtig herstel. De wereldwijde aandelenbeurzen liepen verder op in de maand augustus, met name omdat technologie aandelen naar een nieuwe record niveau zijn opgeklommen.

De gerapporteerde bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal lieten echter een zeer negatief beeld zijn, hierin zijn de volledige effecten van de covid-19 lockdowns zichtbaar. De massale ondersteuning van de economie door centrale banken en overheden geeft hoop aan aandelenbeleggers, doch voor obligaties zagen we de rente op de kapitaalmarkt deze maand oplopen. Dit gaf koersdruk voor staatsleningen en bedrijfsobligaties, hetgeen resulteerde in een negatief rendement, alleen het overheidspapier van opkomende landen noteerden een positief resultaat.

Het rendement op aandelen in de ontwikkelde landen was uitstekend deze maand en bedroeg bijna 7%. Beleggers vertrouwen op overheidssteun, ook indien een tweede covid-19 golf zich aandient. Het sluimerende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, Brexit onderhandelingen of de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS zijn in deze marktomstandigheden minder belangrijk.
De aandelenbeurzen van opkomende landen noteerden bijna 3% hoger, hier zien aandelenbeleggers meer risico vanwege het nog immer oplopend aantal covid-19 besmettingen en beperkte mogelijkheden van overheden om maatregelen te nemen of steun te bieden.
Per saldo behaalde het Global Equity SRI Fund een positief rendement van 6,3%.

Met de stijgende rente op de kapitaalmarkt moest het Global Interest Plus Fund in augustus een stapje terug doen. Staatsleningen van opkomende markten noteerden 0,4% hoger, doch de koersdalingen van Europese en Amerikaanse bedrijfsobligaties resulteerden in een negatief resultaat voor beide regio’s. Vanwege de daling van 0,1% voor Europese bedrijfsobligaties respectievelijk 1,5% voor Amerikaanse bedrijfsobligaties (omgerekend naar Euro) is het totale resultaat van dit fonds in de maand mei uitgekomen op -0,4%.

Ook het Global Interest Fund had last van de stijgende rente in de Eurozone. Deze hogere rente leidt tot een lagere obligatiekoers, waarbij het effect het grootste is voor de langere looptijden. Aldus behaalde het langlopende, Europese staatsobligatiefonds een negatief rendement ad 3%. Het wereldwijde obligatiefonds deed het relatief beter, doch met een daling van 0,9% was er toch sprake van een negatief resultaat. In totaal noteerde Global Interest Fund derhalve 2,4% lager in de maand augustus.