3 maart 2017

3 maart 2017

Oude sok levert niets op!

Klopt! Want door de inflatie neemt de waarde van jouw geld af. Met andere woorden: je kunt er na je pensioen minder voor kopen. En wat denk je van diefstal? Of dat je oude sok of spaarvarken in de fik vliegt, samen met de rest van je huisraad. Maar er zijn goede alternatieven!

Oude sok
Er zijn zelfstandigen die geld voor later in een kluis stoppen. Of zelfs in een spaarvarken of oude sok. Nadeel is dat jouw vermogen in een spaarvarken niet groeit. De hoeveelheid geld blijft gelijk. Terwijl de waarde steeds minder wordt door de inflatie, die stijgt nu de economie aantrekt. Je kunt met jouw vermogen na pensionering dus minder kopen. Nog een minpunt: de brandverzekeraar keert maximaal het bedrag uit dat in de voorwaarden staat als jouw geld in vlammen op gaat. En niet het bedrag wat jij in je sok of varken hebt zitten.

Wel of geen geld op een spaarrekening?
Natuurlijk, er zijn andere manieren vermogen op te bouwen voor als je stopt met werken. Je kunt investeren in een koophuis. Of geld op een spaarrekening zetten. Prima optie als het gaat om een financiële buffer voor onvoorziene omstandigheden, zoals een kapotte auto of hogere zorgkosten na een ongeval.

Maar vermogen opbouwen voor pensioen via een spaarrekening is ook niet altijd de oplossing. Want de spaarrente is de laatste jaren flink gedaald. Ook nu de economie aantrekt, blijft de spaarrente laag. Daarnaast is de vermogensrendementsheffing vanaf 1 januari 2017 gestegen. Althans, voor bedragen boven een ton. De rente die je op een spaarrekening ontvangt over jouw vermogen, is dan lager dan de heffing die je betaalt. Dat kost je dus geld.

Slim, makkelijk en voordelig beleggen
Beleggen? Dat klinkt misschien als iets waar je geen tijd voor of verstand van hebt. Toch, door slim beleggen kun je als zelfstandige jouw vermogen laten groeien. Te ingewikkeld? Dan kun je als ZZP’er beroep doen op een partij gespecialiseerd in beleggen voor de oudedag. Te duur? Nee, want de laatste jaren zijn er goede en voordelige alternatieven op de markt gekomen. Zoals het ZZP Pensioen.

Hoeveel geld moet je als zelfstandige opzij zetten voor jouw oudedagsvoorziening?