1 november 2018

1 november 2018

Paniek op de beurs?

In oktober gingen de aandelenkoersen wereldwijd flink naar beneden. Er werden verschillende oorzaken genoemd: de dreigende harde Brexit, het handelsconflict tussen de VS en China, de begrotingsproblemen van Italië, en teleurstellende cijfers van de techsector.

In de VS verhoogt de Fed al vanaf de zomer 2016 de rente, waardoor Amerikaanse staatsleningen weer een alternatief worden voor aandelen. Wel kunnen bedrijven met veel schuld door deze stijgende rente in de problemen komen. De aandelenkoersen van grote bedrijven met weinig schulden zijn in oktober dan ook nauwelijks gedaald.

Toch was er geen sprake van paniek. Aandelen worden niet massaal gedumpt. De meeste bedrijven staan er nog steeds goed voor en er is forse winstgroei. Een correctie als deze hoort erbij, zeggen analisten. En ook de Europese Centrale Bank (ECB) ziet deze correctie als een normale zaak en verandert dan ook niets aan het huidige beleid: langzaam maar zeker stoppen met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. Met andere woorden: de groei van de aandelenkoersen was de afgelopen jaren bovengemiddeld en wordt nu weer normaal.

Analisten zeggen: als je belegt voor de lange termijn is het slim om rustig te blijven. In februari hadden we ook een inzakker op de aandelenmarkt, maar die was snel weer hersteld.