28 november 2018

28 november 2018

Pensioen is niet sexy!

Loliet Enneking startte haar carrière in New York City bij een PR-bureau. Na 15 jaar werken in de internationale zakelijke wereld besloot ze haar eigen bedrijf op te richten. Inmiddels werkt zij vanaf 2002 als zelfstandig event manager voor grote bedrijven.

Investeren in jezelf

‘Pensioen?’ Dan denk ik ‘oh my god, dat is voor oudere mensen!’, maar ook: ’het leven gaat snel en hoe krijg ik dat pensioen geregeld?’

Het is gewoon geen sexy onderwerp. Als ik mensen over pensioen hoor praten dan draai ik mij om. Daar wil ik niet bij zijn.
Je zou het anders moeten noemen: investeren in jezelf. Dat associeer ik dan niet met mannen die op de klok kijken en wachten op hun pensioen. ‘Investeren in jezelf’ klinkt moderner.

Ik ben sinds 2002 ondernemer en vanaf dat moment heb ik geen pensioen meer opgebouwd. Dat pensioentekort moet ik nog regelen. Maar ik schuif het voor me uit. Ik weet nul over pensioen. Ik word er ook niet op gewezen door mijn boekhouder. Als ik hem vraag over pensioen opbouwen en fiscale mogelijkheden, kijkt hij wat wazig uit zijn ogen.

 

Pensioengat

Mijn werk en vrije tijd zijn in balans. Ik denk nog niet aan stoppen met werken. Ik wil onderdeel blijven van de maatschappij en werk graag met jonge mensen. Dus ik hoef niet zo snel met pensioen. Maar dat kan zomaar veranderen. Ik heb al eens een crisis meegemaakt en ingeteerd op mijn financiële buffer. Door de crisis heb ik twee dingen geleerd: ik kan met minder toe, en: financiële zekerheid is ongelooflijk belangrijk in mijn leven. Dat geldt ook voor mijn inkomen later. Maar daar moet ik nog wel wat voor regelen.

Op mijn laatste verjaardag heb ik op mijnpensioenoverzicht.nl bekeken hoeveel pensioen ik krijg. Via mijn vroegere werkgever heb ik al wat pensioen opgebouwd. Samen met mijn AOW heb ik nu ongeveer de helft van mijn gewenste inkomen voor later. Ik zou nog deels willen werken. En dan heb ik nog een pensioengat dat ik wil opvullen.

Beleggen en flexibiliteit

Tijdens de laatste crisis ging het mis met mijn beleggingen en heb ik veel geld verloren. Ik zou wel willen beleggen, want sparen levert niets op. Flexibiliteit vind ik heel belangrijk. Dat je niet altijd hoeft in te leggen als je bijvoorbeeld even geen inkomsten hebt.

Wanneer ga ik het regelen

Ik mis de kennis en de ondersteuning. Ik ruim er gewoon geen tijd voor in en schuif het naar beneden op mijn to do lijst.

Iemand die mij informatie hierover kan geven zou mij erg helpen. Geen gelikt verhaal of een folder, maar gewoon relevante, simpele informatie. En een actielijst met wat ik moet doen.