25 januari 2021

25 januari 2021

Performance Loyalis Global Funds – december 2020

Afsluiting van een bewogen jaar.

Equity SRI Fund

2,14%

Interest Plus Fund

0,60% 

Interest Fund

-0,01% 

Financiële markten

Na al het goede nieuws in november was december een relatief rustige maand, waarin beleggers terugkeken op een zeer onzekere periode met uiteindelijk, per saldo, positieve resultaten op de financiële markten. Tevens zijn de economische vooruitzichten inmiddels duidelijk verbeterd, zodat aandelenkoersen en bedrijfsobligaties deze maand iets hoger noteerden. Men verwacht dat de wereldwijde economie de komende jaren verder zal herstellen van de Covid-19 crisis, ondanks de zorgelijke berichten rondom de zeer besmettelijke Britse mutatie. Overheden en centrale banken verlengen hun steunpakketten aan het bedrijfsleven, waarbij de rente op de kapitaalmarkt deze maand stabiel is gebleven.

 

Aandelenbeurzen

Verbetering van de vooruitzichten voor de wereldwijde economische activiteiten betekent vooral goed nieuws voor de aandelenbeurzen in de opkomende landen, die deze maand gemiddeld 4,6% koersstijging noteerden. De ontwikkelde landen staan hier en daar weer op record niveaus, gemiddeld zagen we op deze beurzen 1,7% hogere koersen over de maand december. Al met al hebben aandelenbeleggers dit jaar een mooi resultaat behaald, mits men voldoende gespreid was over regio’s en sectoren, zoals in het Loyalis Global Equity SRI Fund. Dit fonds steeg in de maand december met 2,1%, waarmee het jaarresultaat van het Loyalis Global Equity SRI Fund is uitgekomen op een koerswinst van ruim 10%.

 

Obligaties

Net als vorige maand noteerden alle categorieën in het Loyalis Global Interest Plus Fund hoger in december dankzij het positieve sentiment op de beurzen, alhoewel de koerswinst voor de Euro en Amerikaanse Bedrijfsobligaties slechts 0,1% respectievelijk 0,2% was. Net als bij aandelen zien we deze maand de beste resultaten voor de opkomende landen, inclusief valuta effecten was het rendement ruim 1,6% voor deze obligaties. Het Loyalis Global Interest Plus Fund steeg aldus in de maand december met 0,6%. Hiermee werd het bewogen jaar 2020 positief afgesloten, waarin dit fonds bijna 4,5% rendement realiseerde.

 

Staatsobligatiefonds

Nu de financiële markten stabiliseren, inclusief de kapitaalmarkt, zijn ook de renteschommelingen beperkt. In het wereldwijde obligatiefonds zien we een kleine stijging van ruim 0,1%, daartegenover stond een licht negatief resultaat voor de  Europese staatsobligaties. De koers van het Global Interest Fund, dat grotendeels belegt in langlopende, Europese staatsleningen, is deze maand dan ook nauwelijks gewijzigd. Daarmee heeft dit fonds haar waarde bewezen in een crisisperiode, waarin de rente op de kapitaalmarkt per saldo daalde en het Loyalis Global Interest Fund ruim 10% rendement behaalde over het volledige jaar 2020.

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata