11 januari 2022

11 januari 2022

Performance Loyalis Global Funds – december 2021

Naarmate de zorgen over de omikron-variant afnamen, nam het optimisme op de aandelenbeurzen toe. Dit resulteerde in december in een koersstijging voor het Loyalis Global Equity SRI Fund. De hoge inflatieverwachtingen zorgden voor een opwaartse rentedruk en dalende koersen op de obligatiebeurzen.

Equity SRI Fund

+ 2,74%

Interest Plus Fund

-3,77%

Interest Fund

+0,03%

Financiële markten

Op financiële markten verliep december 2021 in grote lijnen zoals heel 2021 is verlopen: bijzonder goed voor aandelen (vooral Amerikaanse en Europese), matig tot redelijk voor bedrijfsobligaties, en ronduit slecht voor staatsobligaties.

 

Aandelenbeurzen

Aan het begin van december werd het sentiment op financiële markten nog vooral beheerst door onzekerheid over de omikron-variant van het coronavirus. Echter, naarmate de laatste maand van het jaar vorderde, kreeg optimisme onder beleggers weer de overhand, zoals dat het grootste deel van 2021 het geval is geweest. Vooral aandelen beleefden uiteindelijk een sterk bovengemiddeld goede laatste maand van een eveneens sterk bovengemiddeld goed beursjaar. Europese en Amerikaanse aandelen behaalden in december rendementen van 5,5% en 3,9% voor de MSCI Europe-index en de MSCI North Armerica-index, respectievelijk. Ondertussen hadden Aziatische aandelenbeurzen het moeilijker en leverde de MSCI Asia Pacific-index een rendement op van 1,8%. De allocatie naar aandelen van opkomende markten noteerde deze maand een licht negatief rendement. Het optimisme op de aandelenbeurzen was terug te zien in het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten. Dit resulteerde in een koersstijging van 2,74% voor het Loyalis Global Equity SRI Fund.

 

Obligaties

In tegenstelling tot de aandelenbeurzen beleefden staatsobligaties juist een bijzonder slechte maand. De oplopende inflatiedruk zorgde voor opwaartse rentedruk, wat leidde tot een daling van de koersen voor Europese staatsobligaties. In het Loyalis Global Interest Fund was de opwaartse rentedruk vooral terug te zien bij de langlopende obligatieportefeuille. Uiteindelijk lieten zowel de langlopende Europese staatsobligaties als de wereldwijde obligaties in het Loyalis Global Interest Fund beide een koersdaling zien van respectievelijk 5,07% en 0,66%. Voor het Loyalis Global Interest Fund, dat voor 70% in langlopende Europese staatsobligaties belegt, resulteerde december uiteindelijk in een koersdaling van 3,77%.

 

Staatsobligatiefonds

Bedrijfsobligaties ondervonden ook hinder van de hogere renteniveaus, maar dit werd in ieder geval nog gedeeltelijk gecompenseerd door krappere ‘spreads’. Bedrijfsobligaties uit opkomende markten deden het met een positief rendement van 1,23% relatief beter dan de bedrijfsobligaties uit Amerika en Europa, waar respectievelijk een negatief rendement werd behaald van 0,28% en 0,59%. Al met al werd de rentestijging op de kapitaalmarkt nog net gecompenseerd door rente opbrengsten en krappere risicopremies, wat we terug zien in de koers van het Loyalis Global Interest Plus Fund, dat voor december een koersstijging van 0,03% noteerde.

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata