16 januari 2023

16 januari 2023

Performance Loyalis Global Funds – december 2022

Stijgende rentes leidden in december tot negatieve beleggingsrendementen voor zowel aandelen als obligaties. In december resulteerde dit daarom voor alle beleggingscategorieën in koersdalingen.

Equity SRI Fund

-7,71%

Interest Plus Fund

-0,84%%

Interest Fund

-9,92%

Financiële markten

Voor beleggers zal 2022 vooral in herinnering blijven als het jaar van hoge inflatie en sterk stijgende rentes. Deze zorgden voor negatieve rendementen op niet alleen staatsobligaties, maar ook op alle andere beleggingscategorieën. Daarmee is 2022 een uitzonderlijk beleggingsjaar geworden. Jaren met negatieve rendementen op aandelen komen wel vaker voor (alleen deze eeuw tot 2022 al zes keer eerder), maar meestal staan daar positieve rendementen op (staats-) obligaties tegenover. Jaren met negatieve rendementen op obligaties zijn aanzienlijk schaarser, en een jaarrendement op de 10-jaars Europese staatsobligaties van -18,5%, zoals in 2022, is helemaal uitzonderlijk. De combinatie van negatieve jaarrendementen op aandelen én obligaties is in de afgelopen 100 jaar maar twee keer eerder voorgekomen, in 1931 en 1969.

 

Aandelenbeurzen

Tot eind november verliep het vierde kwartaal relatief gunstig, met dalende rentes en stijgende aandelenkoersen, zodat de schade over heel 2022 gemeten nog enigszins beperkt leek te blijven. In de loop van december keerde het sentiment echter weer. Lange rentes liepen weer op met wederom dalende aandelenkoersen tot gevolg maar wel in verschillende mate voor de verschillende aandelenregio’s. Uiteindelijk liet in december de MSCI SRI wereld aandelenindex een koersverlies van 8,1% zien. De MSCI SRI opkomende markten aandelenindex deed het iets beter met een koersverlies van 5,6%. De dalende aandelenbeurzen waren ook terug te zien de performance van het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten. Het Loyalis Global Equity SRI Fund liet in december dan ook een koersverlies zien van 7,71%.

 

Staatsobligaties

De stijgende rentes op de kapitaalmarkt zorgden ook voor negatieve rendementen op de obligatiebeurzen. Langlopende Europese staatsobligaties lieten in december een verlies van 13,3% zien, terwijl wereldwijde obligaties in december een koersverlies van 1,7% noteerden. Voor het Loyalis Global Interest Fund, dat voor 70% belegt in langlopende Europese staatsobligaties, resulteerde december in een koersverlies van 9,92%.

 

Bedrijfsobligaties

Ook bedrijfsobligaties hadden in december last van de stijgende rentes, hetzij in minder mate. Obligaties uit opkomende markten deden het met een positief rendement van 0,14% iets beter dan de bedrijfsobligaties uit Amerika en Europa waar koersverliezen werden behaald van respectievelijk 0,26% en 1,96%. Al met al resulteerde dit in december in een negatief rendement van 0,84% voor het Loyalis Global Interest Plus Fund.

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata