15 maart 2022

15 maart 2022

Performance Loyalis Global Funds – februari 2022

De Russische inval in Oekraïne zorgde voor hogere volatiliteit op de aandelenbeurzen. Dit resulteerde in een koersdaling voor het Loyalis Global Equity SRI Fund. Verder zorgden wederom stijgende kapitaalmarktrentes voor dalende koersen op de obligatiebeurzen.

Equity SRI Fund

– 2,82%

Interest Plus Fund

-3,51%

Interest Fund

-3,42%

Dalende aandelen- en obligatiekoersen

Op het eerste gezicht leek februari 2022 voor financiële markten in veel opzichten op januari, met hogere rentes op staatsobligaties en lagere aandelenkoersen. Onderliggend zorgde de Russische inval in Oekraïne wel voor een nieuwe dynamiek, maar die uitte zich in februari vooral in hogere volatiliteit.

 

Aandelenbeurzen

Tot halverwege februari waren inflatie-angst en, in samenhang daarmee, de dreiging van hogere rentes de dominante thema’s op financiële markten in 2022. De dreiging van Russische troepen aan de grenzen van Oekraïne figureerde daarbij hooguit als een ‘event risk’ op de achtergrond. Terwijl rentes op staatsobligaties vanaf december 2021 gestaag waren opgelopen, met een versnelling in de eerste helft van februari, stonden koersen op aandelenbeurzen wereldwijd vanaf het begin van 2022 onder druk. De erkenning van de twee ‘volksrepublieken’ in de Oekraïense Donbas door het Russische regime van Vladimir Poetin op 21 februari en zeker de daaropvolgende grootschalige militaire invasie van Oekraïne door Russische legereenheden op 24 februari zorgden voor een schokgolf op financiële markten. Die is vooral terug te zien in de sterk opgelopen volatiliteit.

 
Zoals te verwachten in een risico-averse omgeving daalden rentes op staatsobligaties, maar aandelenkoersen reageerden meer gemengd. Vooral op Europese beurzen daalden de koersen licht in de laatste week van februari. Uiteindelijk boekten in februari de MSCI SRI wereld aandelenindex en de MSCI SRI opkomende markten aandelenindex beide een verlies van respectievelijk 3% en 1,50%. Deze dalingen in de aandelenkoersen waren dan ook terug te zien in het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten. Dit resulteerde voor februari in een koersdaling van 2,82% voor het Loyalis Global Equity SRI Fund.

 

Staatsobligaties

Op obligatiemarkten waren de rentedalingen in de laatste week van februari minder groot dan de rentestijgingen in de eerste drie weken, zodat langlopende Europese staatsobligaties en de wereldwijde obligaties uitkwamen op een verlies van respectievelijk rond de 4% en 1,5%. Voor het Loyalis Global Interest Fund, dat voor 70% belegt in langlopende Europese staatsobligaties resulteerde februari dan ook in een koersdaling van 3,42%.

 

Bedrijfsobligaties

Ook de bedrijfsobligaties merkten de relatief kleinere rentedalingen in de laatste week van februari ten opzichte van de rentestijgingen in de eerste drie weken van februari. Bedrijfsobligaties uit Amerika deden het met een negatief rendement van 2% relatief beter dan de bedrijfsobligaties uit Europa, waar negatieve rendementen werden behaald van 2,5%. Bedrijfsobligaties van opkomende markten presteerden het minst en noteerden een verlies van 6,1%. Al met al resulteerde dit in februari in een negatief rendement van 3,51% voor het Loyalis Global Interest Plus Fund.

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata