23 september 2019

23 september 2019

Performance Loyalis Global Funds in augustus

Afgelopen maand hadden wereldwijde aandelen - na 2 zeer goede maanden - te maken met een lichte terugval (-0,6%). Een belangrijke factor voor het negatieve rendement is de ontwikkeling van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Aandelen in opkomende markten hadden het beduidend lastiger (-3,0%). Dit werd onder andere veroorzaakt door de onrust in Hong Kong en de verslechterende positie van Argentinië. Vanwege het grotere belang in wereldwijde aandelen bleef het negatieve rendement beperkt tot -1,0% voor het Global Equity SRI fund.

Alle drie de beleggingsfondsen in het Global Interest Plus fund sloten de maand af met een mooie plus variërend van 0,5% tot 2,7%. Europese en Amerikaanse bedrijfsobligaties kregen te maken met de eerdergenoemde ontwikkelingen die een tegenstrijdig effect hadden voor het rendement. De dalende rente zorgde voor een positief rendement, de handelsoorlog had een negatieve impact. Uiteindelijk had de renteontwikkeling de overhand, dit leidde overall tot een positief rendement van 1,4%.

Het beste rendement werd in augustus behaald door het Global Interest fund: +5,7%. Met name de langlopende Europese staatsobligaties presteerden zeer goed (+7,2%). Wereldwijde staatsobligaties presteerden ook goed met een positief rendement van 2,2%. De belangrijkste oorzaak voor deze goede resultaten is een verdere daling van de rentestand naar een historisch dieptepunt.