11 februari 2022

11 februari 2022

Performance Loyalis Global Funds – januari 2022

De aandelenmarkten werden in januari opgeschrikt door een plotselinge omslag na een uitstekend 2021. Dit resulteerde in een koersdaling voor het Loyalis Global Equity SRI Fund. Verder zorgden wederom stijgende kapitaalmarktrentes voor dalende koersen op de obligatiebeurzen.

Equity SRI Fund

– 5,46%

Interest Plus Fund

-2,23%

Interest Fund

-2,00%

Financiële markten

De financiële markten beleefden een tumultueuze start van 2022. Vrijwel alle beleggingscategorieën leverden een negatief maandrendement op, met Amerikaanse (tech-) aandelen als grootste verliezers. Dankzij een gedeeltelijk herstel in de laatste week van januari bleef de schade uiteindelijk nog redelijk beperkt.

 

Aandelenbeurzen

Na een zeer goed 2021 kwam januari 2022 als een onaangename verrassing voor beleggers, vooral voor beleggers in Amerikaanse aandelen. Het besef dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rente in 2022 met (veel) meer dan verwacht zou kunnen verhogen, stuurde Amerikaanse aandelen lager, met als belangrijkste reden dat de waarderingen van beursgenoteerde ondernemingen lager zijn wanneer ze worden verdisconteerd tegen een hogere rentevoet. Dit geldt met name voor bedrijven met hoge verwachte winsten in de toekomst, maar met weinig of geen winst nu. Dat verklaart ook waarom de meest ‘innovatieve’ (maar winstloze) technologiebedrijven het hardst werden getroffen. Na de eerste drie weken van januari had de technologiezware Nasdaq-index bijna 15% van zijn waarde verloren. Uiteindelijk boekten in januari de MSCI SRI wereld aandelenindex en de MSCI SRI opkomende markten aandelenindex beide een verlies van respectievelijk ruim 5% en ruim 6%. Deze dalingen in de aandelenkoersen waren dan ook terug te zien in het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten. Dit resulteerde voor januari in een koersdaling van 5,46% voor het Loyalis Global Equity SRI Fund.

 

Staatsobligaties

Terwijl de aandelenmarkten in januari te maken hadden met een plotselinge omslag na een uitstekend 2021, bleven de obligatiemarkten onveranderd ten opzichte van vorig jaar, namelijk negatieve rendementen door de stijgende kapitaalmarktrentes. Uiteindelijk lieten zowel de langlopende Europese staatsobligaties als de wereldwijde obligaties in het Loyalis Global Interest Fund beide een koersdaling zien van circa 2%. Voor het Loyalis Global Interest Fund resulteerde januari dan ook in een koersdaling van 2%.

 

Bedrijfsobligaties

Naast staatsobligaties ondervonden ook de bedrijfsobligaties hinder van de hogere renteniveaus. Bedrijfsobligaties uit Europa deden het met een negatief rendement van 1,2% relatief beter dan de bedrijfsobligaties uit Amerika en opkomende markten, waar negatieve rendementen werden behaald van bijna 3%. Al met al resulteerde dit in januari in een negatief rendement van 2,23% voor het Loyalis Global Interest Plus Fund. 

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata