26 augustus 2022

26 augustus 2022

Performance Loyalis Global Funds – juli 2022

Door lagere lange rentes leverden in juli zowel aandelen als staats- en bedrijfsobligaties positieve rendementen op. Dit maakt de verliezen van het eerste halfjaar gedeeltelijk goed.

Equity SRI Fund

10,20%

Interest Plus Fund

3,25%

Interest Fund

9,89%

Financiële markten

In scherp contrast met de eerste helft van 2022, dat voor alle beleggingscategorieën slecht tot zeer slecht verliep, leverden in juli alle beleggingscategorieën juist positieve rendementen op, behalve de cash posities. Vooral Amerikaanse aandelen en de meest risicovolle obligaties (high yield) deden het in juli goed. Echter, hoewel de financiële markten in juli weliswaar de verliezen van het eerste halfjaar gedeeltelijk goed maakten, is het nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk.

 

Aandelenbeurzen

In juli kregen de financiële markten te maken met lagere rente niveaus op de kapitaalmarkt, wat leidde tot stijgende aandelenkoersen. Een van de best presterende aandelencategorieën in juli waren Amerikaanse aandelen, mede dankzij de Amerikaanse dollar die opnieuw in waarde toenam ten opzichte van de euro, en halverwege juli zelfs kortstondig ‘pariteit’ (1 euro = 1 dollar) bereikte. De MSCI SRI opkomende markten aandelenindex steeg in juli met meer dan 3,5% terwijl de MSCI SRI wereld aandelenindex deze maand zelfs met ruim 11% steeg. De stijgende aandelenkoersen waren dan ook terug te zien in het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten. Dit resulteerde voor juli in een koersstijging van 10,2% voor het Loyalis Global Equity SRI Fund.

 

Staatsobligaties

De daling in langere rentes zorgde in juli ook voor positieve rendementen op obligaties. Met name de langlopende Europese staatsobligaties profiteerden hiervan en behaalden een winst van bijna 13%, terwijl wereldwijde obligaties in juli een koersstijging van bijna 3% lieten zien. Voor het Loyalis Global Interest Fund, dat voor 70% belegt in langlopende Europese staatsobligaties, resulteerde dat in juli dan ook in een koersstijging van 9,89%.

 

Bedrijfsobligaties

Naast staatsobligaties profiteerden ook de bedrijfsobligaties van het lagere renteniveau, hetzij in iets mindere mate. Bedrijfsobligaties uit Europa deden het met een positief rendement van ruim 4% relatief beter dan de bedrijfsobligaties uit Amerika en opkomende markten, waar tevens positieve rendementen werden behaald van respectievelijk 2,85% en 2,55%. Al met al resulteerde dit in juli in een positief rendement van 3,25% voor het Loyalis Global Interest Plus Fund. 

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata