19 juli 2021

19 juli 2021

Performance Loyalis Global Funds – juni 2021

Opwaartse trend! Na een tussenpauze in mei hebben financiële markten in juni de opwaartse trend weer opgepakt. Daarbij trokken Amerikaanse aandelen de kar maar ook alle andere beleggingscategorieën leverden positieve rendementen op.

Equity SRI Fund

4,59%

Interest Plus Fund

0,77%

Interest Fund

1,05%

Aandelenbeurzen

Na een tussenpauze in mei hebben financiële markten in juni de opwaartse trend weer opgepakt. Amerikaanse aandelenkoersen stegen in juni tot nieuwe recordniveaus en ook de andere regio’s profiteerden van het positief rendement, mede ingegeven door de toenemende vaccinatiegraad, versoepelingen van de corona maatregelen en aantrekkende economische activiteiten. Vanuit het perspectief van Euro beleggers werd de Amerikaanse beurs daarbij geholpen door de waardestijging van de Amerikaanse dollar met zo’n 2,5%. De grote vraag is vooral wat er gebeurt met het invallen van de herfst. Ervan uitgaande dat de vaccinatiegraad tegen die tijd wereldwijd verder is toegenomen en het coronavirus daardoor onder controle blijft, lijkt een doorzettend groeiherstel van de wereldeconomie het meest waarschijnlijke scenario. Het valt echter zeker niet uit te sluiten dat nieuwe varianten van het ‘Covid 19’-virus of een snelle verspreiding van al bestaande varianten (zoals de nu snel oprukkende ‘delta’- variant) roet in het eten zullen gooien. Vooralsnog hebben de financiële markten vertrouwen in de economische ontwikkelingen en noteren we in juni voor beleggers in aandelen een prima maand, waarin de koers van het Loyalis Global Equity SRI Fund per saldo stijgt met 4,59%.

 

Obligaties

Ook obligatiekoersen noteerden hoger, geholpen door een licht dalende rente op de kapitaalmarkt. De rendementen tussen de verschillende obligatie categorieën (staatsobligaties en ‘investment grade’- en ‘high yield’-bedrijfsobligaties) ontliepen elkaar nauwelijks, met maandrendementen van rond 0,5%. Europese staatsobligaties herstelden daarmee licht van eerdere koersdalingen, maar staan over het eerste halfjaar van 2021 gemeten wel op een koersverlies van 3%. Voor staatsobligaties is dit best opmerkelijk te noemen, zeker na de jarenlange (zelfs decennia lange) periode van overwegend lagere renteniveaus, en daarmee positieve koersontwikkelingen. Deels zijn deze koersdalingen terug te voeren op het intredende economische groeiherstel, waardoor de inflatiedruk de afgelopen maanden is toegenomen. De ‘kerninflatie’ (excl. volatiele voedings- en energieprijzen) blijft met 1% jaar-op-jaar in de eurozone nog wel redelijk onder controle, maar in de VS is deze met bijna 4% inmiddels opgelopen naar het hoogste niveaus sinds 1992. Daarbij kan ook de energietransitie de komende jaren voor schaarste, en dus opwaartse prijsdruk, blijven zorgen, bijvoorbeeld op markten voor bepaalde metalen. De Euro bedrijfsobligaties koersten deze maand ruim 0,3% hoger, voor USD obligaties noteerden we een stijging van circa 1,5%. De meer risicovolle obligaties van de opkomende landen presteerden wederom relatief goed met een stijging van 0,7%. Per saldo steeg het Loyalis Global Interest Plus Fund deze maand met 0,77%.

 

 

Staatsobligatiefonds

De lichte daling van de rente op de kapitaalmarkt heeft met name een positief effect op de staatsobligaties met hogere ratings en langere looptijden. Dat zien we uiteraard terug in de waardeontwikkeling van het Global Interest Fund. Zo steeg de wereldwijde obligatieportefeuille deze maand met 0,5%, terwijl de langlopende Europese staatsobligaties 1,4% hoger noteerden. De koers van het Global Interest Fund, dat grotendeels belegt in langlopende Europese staatsleningen, is deze maand aldus met 1,05% gestegen.

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd?

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata