10 april 2022

10 april 2022

Performance Loyalis Global Funds – maart 2022

De financiële markten vertoonden in maart een verrassend snelle correctie met hogere rentes en hogere aandelenkoersen. Dit resulteerde in een koersstijging voor het Loyalis Global Equity SRI Fund. Hogere rentes zorgden voor dalende koersen op de obligatiebeurzen.

Equity SRI Fund

+ 3,85%

Interest Plus Fund

-1,78%

Interest Fund

-4,42%

Hogere rentes en hogere aandelenkoersen

Met hogere rentes en overwegend hogere aandelenkoersen zijn in maart de financiële markten opvallend snel weer teruggeveerd van de rente- en koersdalingen van de Russische inval in Oekraïne eind februari. Aandelen van opkomende markten bleven achter ten opzichte van ontwikkelde landen, mede door de hogere rentes.

 

Aandelenbeurzen

In de tweede helft van februari en de eerste week van maart zorgde de oorlog in Oekraïne voor scherpe koersdalingen op aandelenbeurzen. In maart hebben de meeste beurzen zich echter snel weer hersteld. Zo behaalde de MSCI SRI wereld aandelenindex een rendement van ruim 4%. In zowel ontwikkelde als opkomende Aziatische markten hadden de aandelenbeurzen echter nog wel last van het ‘zero Covid’-beleid van de Chinese overheid en vooral van de herintroductie van ‘lockdowns’ in diverse grote Chinese steden zoals Shanghai en Shenzhen. Herstel van deze beurzen was dan ook minder uitgesproken vergeleken met Europese en Noord Amerikaanse aandelenbeurzen. Uiteindelijk behaalde de MSCI SRI opkomende markten aandelenindex in maart alsnog een rendement van bijna 2%. Het herstel van de aandelenkoersen in maart was ook terug te zien in het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten. Dit resulteerde voor maart in een rendement van 3,85% voor het Loyalis Global Equity SRI Fund.

 

Staatsobligaties

Tot nu toe is 2022 geen goed jaar voor aandelenbeleggers. Niet alleen de oorlog in Oekraïne en de ‘lockdowns’ in China speelden aandelenbeurzen parten, ook inflatie-angst, hogere rentes en de dreiging van nog hogere rentes waren belangrijke redenen voor het slechte beurssentiment van de afgelopen 3 maanden. In onzekere tijden vormen obligatiemarkten vaak een ‘vluchthaven’ voor beleggers, maar daar was na het begin van de oorlog in Oekraïne maar heel kort sprake van. Begin maart vielen rentes op Europese staatsobligaties even iets terug, maar al snel werd de opwaartse trend van de weken en maanden ervoor weer opgepakt. Uiteindelijk kwamen de langlopende Europese staatsobligaties en de wereldwijde obligaties in maart op een verlies uit van respectievelijk rond de 5% en 2,5%. Voor het Loyalis Global Interest Fund, dat voor 70% belegt in langlopende Europese staatsobligaties, resulteerde maart dan ook in een koersdaling van 4,42%.

 

Bedrijfsobligaties

Naast staatsobligaties ondervonden ook de bedrijfsobligaties hinder van de hogere renteniveaus. Bedrijfsobligaties uit opkomende markten deden het met een negatief rendement van bijna 1% relatief beter dan de bedrijfsobligaties uit Amerika en Europa, waar negatieve rendementen werden behaald van respectievelijk bijna 2,5% en 2%. Al met al resulteerde dit in maart in een negatief rendement van 1,78% voor het Loyalis Global Interest Plus Fund.

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata