15 juni 2022

15 juni 2022

Performance Loyalis Global Funds – mei 2022

De combinatie van slechtere economische vooruitzichten, stijgende inflatie en een verkapping van monetair beleid leidde ook in de afgelopen maand tot dalende aandelenkoersen.

Equity SRI Fund

-2,35%

Interest Plus Fund

-0,65%

Interest Fund

-4,35

Financiële markten

Hoewel mei beter ging dan april, was de afgelopen maand wederom geen goede maand voor de financiële markten. De inflatie blijft onverminderd hoog in Amerika, terwijl ook in de eurozone de inflatie verder oploopt. Daarnaast neemt door de slechtere economische vooruitzichten de druk op de centrale banken steeds meer toe om de rentes verder te verhogen, met het risico op een recessie als gevolg. Tegelijkertijd houdt China zich nog altijd vast aan het zero-covid beleid dat daar sinds het begin van de covid-crisis wordt gevoerd.

 

Aandelenbeurzen

Zoals ook in april, leden in mei de aandelen- en obligatiebeurzen onder een combinatie van slechtere economische vooruitzichten, stijgende inflatie en een verkrapping van monetair beleid. De MSCI SRI wereld aandelenindex daalde in mei met bijna 3%. De aandelenbeurzen in opkomende markten deden het echter iets beter, de MSCI SRI opkomende markten aandelenindex daalde slechts met 0,5%. De dalende aandelenkoersen in mei waren ook terug te zien in het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten. Dit resulteerde voor mei in een koersdaling van 2,35% voor het Loyalis Global Equity SRI Fund.

 

Staatsobligaties

De stijgende inflatie en de verwachting van stijgende rentes droegen ook in mei bij aan dalende obligatiekoersen. Daarnaast worden de economische effecten van het Rusland – Oekraïne conflict steeds duidelijker merkbaar. Door de ban van de Europese Unie op de import van Russische olie via zee is de verwachting dat grondstofprijzen nog een tijd hoog zullen blijven en wellicht verder zullen stijgen bij nieuwe sancties. Daarnaast blijven ook de voedselprijzen onverminderd hoog, deels vanwege het Rusland – Oekraïne conflict en deels vanwege de slechte weersomstandigheden in Zuidoost-Azië. Uiteindelijk kwamen de langlopende Europese staatsobligaties en de wereldwijde obligaties in mei op een verlies uit van respectievelijk rond de 6% en 0,3%. Voor het Loyalis Global Interest Fund, dat voor 70% belegt in langlopende Europese staatsobligaties, resulteerde dat in mei dan ook in een koersdaling van 4,35%.

 

Bedrijfsobligaties

Naast staatsobligaties ondervonden ook de bedrijfsobligaties hinder van de hogere renteniveaus en mindere economische vooruitzichten. Bedrijfsobligaties uit Amerika deden het met een rendement van rond de 0,03% relatief beter dan de bedrijfsobligaties uit opkomende markten en Europa, waar negatieve rendementen werden behaald van respectievelijk rond de 0,4% en 1,3%. Al met al resulteerde dit in mei in een negatief rendement van 0,65% voor het Loyalis Global Interest Plus Fund.

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata