22 december 2022

22 december 2022

Performance Loyalis Global Funds – november 2022

Lagere rentes leidden in november tot positieve beleggingsrendementen voor zowel aandelen als obligaties. In november resulteerde dit daarom voor alle beleggingscategorieën in koerswinsten.

Equity SRI Fund

+ 4,49%

Interest Plus Fund

+ 4,12%

Interest Fund

+ 7,28%

Financiële markten

Het laatste kwartaal van 2022 is tot nu toe voor financiële markten aanzienlijk beter verlopen dan de eerste drie kwartalen. De positieve beleggingsrendementen over november (en oktober) lijken toe te schrijven aan één bepalende factor: lagere rentes. Zo is de tienjaars rente op Nederlandse staatsobligaties in de periode van januari tot oktober dit jaar gestegen van 0% naar 2,75%, maar sindsdien weer gedaald richting 2%. Ook in de meeste andere Europese landen en in Amerika zijn rentes dit kwartaal gedaald. Lagere rentes vertalen zich in positieve rendementen op obligaties, en dat hebben we in november ook gezien.

 

Aandelenbeurzen

Ook voor andere beleggingscategorieën zijn lagere rentes gunstig. Zo stegen in november zowel in ontwikkelde landen als in opkomende markten de aandelenbeurzen. Uiteindelijk liet in november de MSCI SRI opkomende markten aandelenindex een koerswinst van 10,2% zien terwijl de MSCI SRI wereld aandelenindex een koerswinst van 3,57% behaalde. Amerikaanse aandelen bleven duidelijk achter in november, maar dit was vooral toe te schrijven aan de euro/dollar-wisselkoers. De euro is in november ruim 4% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Uiteindelijk waren de stijgende aandelenbeurzen terug te zien de performance van het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten. Het Loyalis Global Equity SRI Fund liet in november dan ook een koerswinst zien van 4,49%.

 

Staatsobligaties

De lagere rentes in november resulteerden in stijgende koersen op de obligatiebeurzen. Langlopende Europese staatsobligaties lieten in november een winst van 9,48% zien, terwijl wereldwijde obligaties in november een koerswinst van bijna 3% lieten zien.

Voor het Loyalis Global Interest Fund, dat voor 70% belegt in langlopende Europese staatsobligaties, resulteerde november in een koersstijging van 7,28%.

 

Bedrijfsobligaties

Andere beleggingscategorieën leverden rendementen op tussen die van staatsobligaties en aandelen in. Zo werden Europese bedrijfsobligaties in november bijna 3% meer waard, terwijl de meer risicovolle ‘high yield’ bedrijfsobligaties een maandrendement rond 3,5% noteerden. Obligaties uit opkomende markten deden het met een rendement van 6,6% iets beter dan de bedrijfsobligaties uit Amerika en Europa waar ook positieve rendementen werden behaald van respectievelijk 4,25% en 2,48%.

Al met al resulteerde dit in november in een positief rendement van 4,12% voor het Loyalis Global Interest Plus Fund. 

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata