11 november 2022

11 november 2022

Performance Loyalis Global Funds – oktober 2022

In oktober lieten de aandelenbeurzen in ontwikkelde landen stijgende koersen zien. Obligaties ondervonden wederom hinder van gestegen rentes wat resulteerde in kleine rendementsverliezen.

Equity SRI Fund

4,28%

Interest Plus Fund

-0,37%

Interest Fund

-0,76%

Financiële markten

De financiële markten hebben het vergeleken met de rest van het jaar goed gedaan in oktober. Met name aandelen uit ontwikkelde landen lieten de afgelopen maand stijgende koersen zien. Duidelijke redenen waarom aandelenmarkten zo hard zijn gestegen zijn er niet. Mogelijk verwachten beleggers dat centrale banken toch iets minder sterk rentes gaan verhogen. Daarnaast waren de tot nu toe gerapporteerde cijfers van sommige beursgenoteerde bedrijven wat beter dan verwacht. Mogelijk speelde ook dat het VK in iets rustiger politiek vaarwater verkeert met het aantreden van de nieuwe Premier Rishi Sunak.

Aziatische en opkomende markten deelden echter niet mee in de oktobervreugde en daalden als enige twee categorieën. De belangrijkste drijver hiervan was China, waar aandelenmarkten daalden nadat Xi Jinping voor de derde keer als partijleider van de Communistische Partij in China is gekozen en meer macht naar zich lijkt te hebben toegetrokken.

 

Aandelenbeurzen

In oktober lieten de aandelenbeurzen in ontwikkelde landen stijgende koersen zien, waarbij de VS het iets beter deed dan Europa. Aandelen uit opkomende markten bleven echter achter. Uiteindelijk liet in oktober de MSCI SRI wereld aandelenindex een koerswinst van 5,77% zien, terwijl oktober voor de MSCI SRI opkomende markten aandelenindex resulteerde in een koersverlies van 3,94%.

Het Loyalis Global Equity SRI Fund, wat voor 85% belegt in aandelen van ontwikkelde landen en voor 15% in aandelen van opkomende markten, liet in oktober een koerswinst zien van 4,28%.

 

Staatsobligaties

In oktober zijn de rentevergoedingen op de kapitaalmarkt in de Eurozone wederom licht gestegen. Dit resulteerde in kleine rendementsverliezen op obligaties. Langlopende Europese staatsobligaties lieten in oktober een klein verlies van 0,76% zien, terwijl wereldwijde obligaties het in oktober iets beter deden met een koersdaling van 0,70%.

Voor het Loyalis Global Interest Fund, dat voor 70% belegt in langlopende Europese staatsobligaties, resulteerde oktober in een koersdaling van 0,76%.

 

Bedrijfsobligaties

Ook bedrijfsobligaties ondervonden hinder van de gestegen rentes maar konden tegelijkertijd ook profiteren van het positieve sentiment op de aandelenmarkten. Obligaties uit opkomende markten deden het met een rendement van 0,23% iets beter dan de bedrijfsobligaties uit Europa waar een rendement werd behaald van 0,07%. Bedrijfsobligaties uit Amerika lieten in oktober uiteindelijk een koersdaling zien van 1,34%.

Al met al resulteerde dit in oktober in een licht negatief rendement van 0,37% voor het Loyalis Global Interest Plus Fund. 

 

Wanneer wordt jouw inleg belegd? 

Klik hieronder en vind een overzicht van de beleggingsdata