1 januari 2022

1 januari 2022

Vragen bij het invullen van je inkomstenbelasting formulier?

Heb je in 2021 een bedrag gestort in je ZZP Pensioen? Tot 1 mei 2022 kun je de aangifte inkomstenbelasting invullen en gebruikmaken van belastingvoordeel als dit bedrag binnen jouw jaarruimte of reserveringsruimte valt.

Vraag 1

Waar precies moet ik de betaalde inleg voor ZZP pensioen invullen bij de aangifte inkomstenbelasting?

Voor 1 mei moet je je aangifte inkomstenbelasting invullen. Heb je in 2021 een bedrag gestort in je ZZP Pensioen? Vergeet dan niet om deze stortingen af te trekken in je aangifte. Alleen dan krijg je een deel van je inleg terug. Jouw stortingen moeten dan wel binnen je jaarruimte of reserveringsruimte vallen.

Hieronder vind je meer informatie over waar je het bedrag dat je hebt gestort invult in de aangifte.

Het bedrag dat je hebt gestort in je ZZP Pensioen vul je in bij de stap ‘Uitgaven’ in het aangifteprogramma. Je vinkt de optie ‘uitgaven voor lijfrente’ aan. Op de volgende pagina wordt gevraagd de volgende gegevens in te vullen:

  • Naam bank, verzekeringsmaatschappij en/of product: ASR Vermogensbeheer en/of ZZP Pensioen
  • Rekening- of polisnummer: deelnemernummer, dit vind je terug bij ‘Persoonlijke gegevens’ in jouw account.
  • Uitgaven in 2021: vul hier het bedrag in dat je hebt gestort in je ZZP Pensioen.

 

Vraag 2

Mag ik de storting in mijn ZZP Pensioen invullen bij de Oudedagsreserve in plaats van bij lijfrente-aftrek?

Nee, de Fiscale Oudedagsreserve (OR) is niet hetzelfde als de jaarruimte en reserveringsruimte. Je stortingen in je ZZP Pensioen vul je in bij lijfrente-aftrek in je belastingaangifte. Is er daarnaast sprake van een toe- of afname van jouw Fiscale Oudedagsreserve (OR) dan vul je dat in op de plek van de Oudedagsreserve in de aangifte. Vraag je boekhouder of accountant of dit voor jou speelt. Voor meer informatie over de Fiscale Oudedagsreserve (OR) raadpleeg je onze Veelgestelde vragen of de site van de Belastingdienst.

 

Vraag 3

Ik heb in 2021 geen bedrag gestort in mijn ZZP Pensioen maar ik wil volgend jaar van inkomstenbelastingvoordeel profiteren. Kan dan?

Ja, dat kan. Check onze belastingvoordeel pagina voor meer informatie.

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust en mail ons via info@zzppensioen.nl of bel ons op 045 645 9370.