9 juni 2020

9 juni 2020

ZZP Pensioen opbouwen

Als zelfstandige heb je recht op AOW. Wens je een aanvullende oudedagsvoorziening, bovenop je AOW? Dan moet je zelf voor je pensioen zorgen. Je hebt geen werkgever die jou een pensioenregeling aanbiedt.

Je bekijkt jouw persoonlijke situatie

ZZP’ers bouwen, anders dan werknemers in loondienst, niet automatisch een aanvullend pensioen op. Om te bepalen hoeveel je later nodig hebt, is het nuttig om naar je eigen situatie te kijken. Wat heb je al geregeld voor je pensioen? Denk aan je AOW, eventueel pensioen van een oude baan of partner, een spaarpotje of een al bestaande lijfrente. En wat kun je nu gemiddeld missen? Dat hoeft niet iedere maand hetzelfde bedrag te zijn. Bij ZZP Pensioen ben je vrij om maanden of zelfs jaren niet of minder in te leggen in je pensioen.

Je berekent wat je maximaal kunt inleggen

Over het geld dat je inlegt, hoef je nu geen belasting te betalen. Er is wel een maximum dat je per jaar kunt inleggen, dat noemen we je jaarruimte. Heb je daar nog nooit gebruik van gemaakt? Of niet volledig? Dan mag je de niet gebruikte jaarruimtes van de zeven voorgaande jaren nog gebruiken. Hoe dit precies zit, lees je hier.

Bereken je voordeel

Het bedrag dat je stort op je ZZP Pensioenrekening, mag je jaarlijks aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Er zit wel een grens aan wat je van je inkomen mag aftrekken: de fiscale ruimte. Deze bestaat onder meer uit de jaarruimte en reserveringsruimte. Bereken je jaarruimte en reserveringsruimte hier.